دومین مسابقهٔ آنلاین ریاضی سایت تکمیلی، ساعت ۱۶ روز پنجشنبه ۱۴ اسفند ۹۸ بهصورت آنلاین برگزار شد و دانشآموزان از شهرهای مختلف در این مسابقه شرکت کردند.
نفرات برتر این مسابقه، عبارتند از:
نیما اکبری از شاهرود (مدرسهٔ شهید بهشتی): ۷۷ درصد
کیان قربانی از قوچان (مدرسهٔ شهید بهشتی): ۶۱ درصد
محمدرضا نجفی از نقده (مدرسهٔ شهید بهشتی): ۵۶ درصد
منبع سؤالات این آزمون، فصلهای ۱، ۲، و ۳ ریاضیات تکمیلی نهم، و سؤالاتی از مسابقهٔ اول است که درصد پاسخهای درست آنها کم بودهاند.
پاسخنامهٔ تشریحی این مسابقه تا ساعت ۲۱ پنجشنبه ۱۴ فروردین ۹۹ منتشر خواهد شد.
نتایج مسابقه و تحلیل برخی از سؤالات
منبع سؤالات این مسابقه، فصلهای ۱، ۲، و ۳ کتاب ریاضیات تکمیلی نهم بوده است. از ۱۴ سؤال این مسابقه، ۷ سؤال کپی سؤالات کتاب ریاضیات تکمیلی نهم است و ۴ سؤال از آزمون پیشرفت تحصیلی نهم سمپاد (بهمن ۹۶) انتخاب شده است. در پاسخهای تشریحی، لینک راهحل این ۱۱ سؤال وجود دارد. میانگین پاسخهای درست به هر سؤال (که نمودار آن در پایین همین صفحه هست)، نشان میدهد که اکثر دانشآموزان به منبع سؤالات مسابقه توجهی نکردهاند. در ادامه، تحلیلی برای برخی از سؤالات نوشته شده است.
سؤال ۱
این سؤال یک مسئلهٔ محاسباتی ساده است. برای اینکه در چنین مسائلی اشتباه نکنید، باید همهٔ مراحل راهحل را بنویسید. البته، در مسائل محاسباتی هر کسی ممکن است اشتباه کند و هیچکس نمیتواند ادعا کند که هیچوقت دچار خطای محاسباتی نمیشود. اما معمولاً دانشآموزان در اینگونه مسائل عجله میکنند و از همان ابتدا فکر میکنند که باید مسائل محاسباتی را ذهنی حل کنند. حل مسائل محاسباتی صرفاً یک کار مهارتی است. در همهٔ کارهای مهارتی بهتدریج و با تمرین زیاد، سرعت کار بالا میرود. برای مثال، یک آشپز حرفهای را تصور کنید که با چاقو پیاز را خرد میکند. واضح است که او از همان ابتدای کار نمیتوانسته با سرعت زیاد چنین کاری را انجام دهد، بلکه با تمرین و بهتدریج در این کار حرفهای شده است. البته، آشپزهای حرفهای هم ممکن است گاهی خطا کنند و دستشان را ببرند. (برای مشاهدهٔ کار یک آشپز حرفهای با چاقو، اینجا را کلیک کنید!!)
سؤال ۲
در این مسئله، چالش اصلی شمارش تعداد مثلثها است. در شکل این مسئله، اگر چشم عادت نداشته باشد، نمیتواند همهٔ مثلثها را ببیند! تمرینهایی در کتاب ریاضیات تکمیلی هفتم و هشتم هست که خواننده را مجبور میکند که همهٔ مثلثهای موجود در شکل را ببیند. برای مثال، تمرین ۱ صفحهٔ ۹۶ کتاب ریاضیات تکمیلی هشتم را ببینید.
سؤال ۳
دو مطلب اساسی در این مسئله وجود دارد:
۱. چه چیزی مجموعه را مشخص میکند؟
۲. مفهوم مجموعهٔ تهی
مورد اول در صفحههای ۲ و ۳ کتاب ریاضی نهم شرح داده شده است؛ ولی برای درک عمیق آن نیاز است که معلم در کلاس دربارهٔ آن بهطور مفصل با دانشآموزان بحث کند تا ایرادهای آنها برطرف شود.
مورد دوم شاید در ابتدا کمی پیچیده به نظر برسد که فهم آن به کمی بحث و گفتوگو، و مشاهدهٔ چند مثال ریاضیاتی نیاز دارد.
بهزودی درسنامهٔ مختصری برای این دو مورد بالا مینویسیم.
سؤال ۴
اینگونه مسائل که مفهوم همنهشتی و تناظر اجزاء را بررسی میکنند، در هر سه کتاب ریاضیات تکمیلی وجود دارند. در راهنمای حل تمرین ۳ صفحهٔ ۵۸ کتاب ریاضیات تکمیلی هفتم توضیحاتی برای اینگونه تمرینها نوشته شده است. بهزودی این توضیحات را قالب درسنامهای مستقل منتشر خواهیم کرد.
سؤال ۱۲
در سؤال ۱۲ اساسیترین نکته دانستن مفهوم قدرمطلق است: \(|a-b|\) یعنی فاصلهٔ نقاط \(a\) و \(b\).
سؤال ۱۳
این سؤال مشابه سؤال ۶ مسابقهٔ اول است. درصد پاسخهای درست سؤال ۶ مسابقهٔ اول نیز پایین بود. ذهنی که در استدلال کردن ضعف داشته باشد، و در ریاضیات فقط به مسائل محاسباتی عادت کرده باشد، نمیتواند از پس چنین مسئلهای برآید.
تمرین ۸ صفحهٔ ۹۱ و تمرین ۹ صفحهٔ ۹۲ کتاب ریاضیات تکمیلی مشابه این سؤال هستند؛ و البته، این سؤال کمی سادهتر از آن دو تمرین کتاب ریاضیات تکمیلی است.
در مسابقههای بعدی، باز هم مشابه این سؤال را خواهد آمد. سعی کنید با حوصله، صبر، و تمرین به اینگونه مسائل استدلالی نیز مسلط شوید.
سؤال ۱۴
طبیعی که خیلی از افراد به این سؤال اشتباه پاسخ دهند. چون ذهن انسان به شکلهای متقارن عادت دارد و تصور شکلهای نامتقارن، برای ذهن آدم کمی سخت است. اما در ریاضیات توانایی تصور کردن حالتهای نامتقارن بسیار مهم است. سعی کنید این توانایی را در ذهنتان تقویت کنید.
در مسابقهٔ بعدی سؤالی مشابه با این سؤال خواهد آمد.
ارسال کامنت و دیدگاه
در اولین فرصت به کامنت شما پاسخ میدهیم و بلافاصله یک ایمیل برایتان ارسال میکنیم. ❤️سلام,در ازمون اول 4نفر را مشخص کردید ولی ازمون دوم سه نفر,سوال بوجود امده این است که ایا امکانش هست در ازمون های بعدی 4نفر اول را ثبت کنید؟
سلام.
آزمونهای اول آزمایشی بودند. در این آزمون به سه نفر جایزه اهدا خواهد شد.
نظر شما چیه؟
میتونیم اسم ۵ نفر برتر را بنویسیم یا همهٔ کسانی را معرفی کنیم که نمرهشان (مثلاً) بالای ۷۰ درصد است.
لطفاً پیشنهاداتتون رو بنویسید.
به نظر من اگر آنهایی که درصد بالا 70 درصد هستند را اعلام کنیم بهتر است
آقای تکمیلی ، میتوانم بپرسم به طور میانگین چند نفر در این آزمون های آنلاين شرکت میکنند؟
فکر کنم 5 نفر اول بهتر باشه
سلام – برای هفتم هم مسابقه ریاضی می گذارید ؟
بله
با سلام ببخشید متاسفانه با اینکه در مدرسه ی سمپاد درس میخونم ولی معلممان اصلا روی تکمیلی وقت نمیزاره و فقط مسائل کتابای بازاری رو کار میکنه الانم تو مدرسه ما استدلال کردن زیر صفره میشه یک راه کار بگید برای تقویت استدلال لطفا باتشکر
سلام
یکی از راهکارهای آزمایش شده برای تقویت استدلال، فهم عمیق هندسه است که در آموزش، قدمتی بیش از ۲۰۰۰ سال دارد. اگر معلمان بتوانند منطق موجود در هندسه را بهخوبی آموزش دهند و پس از حل مسائل کافی در هندسه، استدلالهای درست و نادرستی را که در زندگی روزمره بهکار میرود، بهطور دقیق و با منطقی که در هندسه است مقایسه کنند، آنوقت قدرت استدلال دانشآموز بهمرور بالا میرود.
حالا بعضیها میگویند هندسه سخت است و دانشآموز نمیفهمد. این حرف، شاید برای دانشآموز معمولی تاحدی درست باشد، ولی کسانی که در سمپاد درس میخوانند، جزء حداقل ۵ درصد بالای دانشآموزان جامعه هستند. اگر برای آنها هم سخت و غیرقابل تدریس باشد، باید کمی هم به روش آموزش معلم مشکوک شد. زیرا در ۲۰۰۰ سال اخیر هم، کمتر از ۵ درصد هندسه را میخواندند ولی میفهمیدند!
در همین مسابقهٔ بالا به درصد پاسخهای درست در سؤالهای هندسه توجه کنید. این درصدها نشان میدهند که کتابهای بازاری چقدر سطح سواد را پایین آوردهاند که متأسفانه دانشآموزان خوب و بااستعداد کشور ما، نمیتوانند در خانه و در حالتی که به همهٔ منابع دسترسی دارند به چنین سؤالاتی که همسطح مسائل کتابهای رسمیشان (کتابهای ریاضی تکمیلی) است، پاسخ دهند.
تقویت استدلال، یک پروسه طولانی مدت است که با بحث و گفتوگو در کلاس درس حاصل میشود. سایت تکمیلی به کاربران این امکان را داده است تا با کامنتگذاری، دربارهٔ هر مسئله بحث کنند. تا به امروز هم، به یاری خدا، به همهٔ کامنتها پاسخ دادهایم. البته میدانیم که تأثیر گفتوگو در سایت بهاندازهٔ گفتوگوی حضوری در کلاس درس نیست. اما چون برای بعضی دانشآموزان امکان بحث در کلاس فراهم نیست، کامنتگذاری در سایت میتواند مفید باشد.
توصیهٔ ما به شما این است که در این مسابقههای ریاضی ما شرکت کنید. سبک اکثر سؤالات این مسابقهها، به سؤالات فرمولی و جواب کوتاه شباهتی نخواهد داشت. فعلاً شبیه به سؤالات کتابهای ریاضیات تکمیلی خواهند بود. بعدأ سراغ سؤالات مسابقات ریاضی (دورهٔ اول متوسطه) که در مراکز معتبر جهانی برگزار میشوند، خواهیم رفت. جالب است بدانید که سبک سؤالات کتابهای ریاضی تکمیلی تقریباً شبیه به مسائلی است که امروزه در مراکز معتبر جهانی برای دانشآموزان بااستعداد استفاده میشود.
باسلام، در سوال اول این آزمون در مبحث قدرمطلق پاسخ 1- می شد اما متاسفانه ص کلید فقط وجود داشت و مشخص نیست آیا شما واردکردن عدد 1 را پذیرفته اید یا خیر؟ اگر هم این امکان وجود داشت که عدد را به درستی وارد کنیم ممنون میشوم مرا راهنمایی کنید تا این ابهام برطرف شود. باتشکر
کنار کادری که باید جواب را بنویسید، دو فلش هست، یکی به سمت بالا و دیگری به سمت پایین. با این فلشها میتوانید عدد نوشته در کادر را زیاد یا کم کنید تا مطمئن شوید که پاسختن درست ثبت میشود.
باسلام وقت شما بخیر. اینجانب دیروز در مسابقه ی دوم شما شرکت کردم ولی وقتی به آخرین سوال رسیدم، فقط یک لحظه چشمم از گوشی برداشته شد و صفحه آن خاموش شد و وقتی دوباره صفحه ی گوشی را روشن کردم از سایت خارج شده بود و متاسفانه چون حداقل بیش از یک ساعت از شروع گذشته بود دیگر نتوانستم وارد شوم، می خواهم بدانم در این صورت جواب های من ثبت شده یا خیر یا به طورکلی چه راه حلی برای کسانی که این اتفاق براشون می افتد در نظر دارید؟، 2- سرعت اینترنت پایینه و وقتی در سایت به سوالی پاسخ می دهیم خیلی طول میکشد تا ثبت شود و در این صورت وقت از ما گرفته می شود .ممنون می شوم مرا راهنمایی کنید. با تشکر
سلام
خیر. متأسفانهٔ جوابهای شما ثبت نشده است. تا وقتی که تمام سؤالات را پاسخ نداده باشید و در صفحهٔ آخر سؤالات روی «مشاهدهٔ نتیجه» کلیک نکرده باشید، نتیجهٔ شما ثبت نمیشود.
زمان مسابقه طولانی و کافی بود. در مسابقات بعدی تعداد سؤالات را کمتر میکنیم که کسی مشکل از بابت زمان نداشته باشد.
بههرحال مسابقهٔ آنلاین مشکلاتی دارد. سعی میکنیم با کمک شما این مشکلات را کمتر کنیم.
امیدواریم در مسابقات بعدی نیز ما را همراهی کنید و مشکلات را گزارش دهید.
با سپاس فراوان از شما
برای هشتمی ها این امتحان وجود نداره?
هست.
منبع سؤالات اولین مسابقهٔ هشتمیها، فصل ۶ کتاب ریاضی و ریاضی تکمیلی هشتم است.
خودتان را برای مسابقه آماده کنید.
تاریخ و ساعت برگزاری مسابقه بهزودی اعلام میشود.
عالی
بسیار سخت
غیر استانداد بود
اینکه آزمون برای شما سخت بوده است، معنایش روشن است.
اما لطفاً دقیقاً بگید استاندارد یعنی چی؟
درست است که سطح سوالات بالا بود اما به نظر من که خیلی عالی بود.
ممنون که اینقدر وقت میگذارید
آزمون های بسیار عالی
برای هشتم نیست؟